A face

Când am inceput să lucrez oficial, remunerat şi organizat într-o redacţie, petreceam mult timp pe un blog ţinut de un fost editor de la Esquire, cu învăţături pentru jurnalişti: a scrie. Îmi luam de acolo sfaturile şi le scriam pe postituri pe care le amplasam strategic. Două mai sunt şi acum la vedere pe biroul meu: „ce vrei să transmiti?”  şi „scrie despre un singur lucru”.

În spiritul ultimului sfat, vreau să vă scriu despre Cristian Lupşa, omul din spatele blogului sus-numit şi care acum  face cea mai bună (din câte am văzut eu) revistă independentă din România,  având în spate o echipă de voluntari – Decat o Revistă.

DOR este un trimestrial, iar cel de-al nouălea a fost lansat pe 12 iulie. Este o revistă serioasă, foarte bine documentată, scrisă şi editată (pentru ca asta face Lupşa). Nu se cade să vă povestesc acum despre DOR, ea este de cumpărat şi de citit – de către cei care în primul rând au chef de citit, dar au impresia că: 1. în reviste  nu e nimic de citit & toate revistele au aceleaşi subiecte. DOR ştie să facă altceva.

Pentru că uneori ai o idee care te animă rău de tot, dar apoi nu ai nici cea mai vagă idee cum să faci s-o materializezi, m-am gândit că ar fi bine să va spun că exista oameni care găsesc o cale să facă asta. Lupşa a născut Dorul într-o seară, când,  la o bere cu băieţii, se văita că e frustrat de presa din România. S-au gândit că ei ar putea ei să facă altceva şi au pus pe hârtie: cum ar fi, dacă ar fi, revista lor ideală. Băusera multe beri şi… asta au scris. Era acum trei ani.

Dacă veti avea avea răbdarea să citiţi cum este să iniţiezi un proiect din ăsta, schimbător de viaţă, să ti se pară că te ratezi ca jurnalist, deşi faci ceva în care crezi cu patimă, dar să nu renunţi cu niciun chip, veţi vedea că drumul nu este nici de poveste, nici presărat cu  miracole -poate doar cu intenţii bune -, ci este pur si simplu un drum care arată că ceva …se poate face .

DOR #9, cu Mihaela Lăcătuş, prima şi singura româncă campioană mondială la box.

Primul  DOR, în 2009, cu Dobrovolschi pe copertă.

Şi preferata mea de până acum, coperta DOR #6, foto Cristian Crisbășan.

Să citiţi și să vă inspire.

Anca

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s